Connect on Facebook


Helene von Druskowitz
Pessimistiska kardinalsatser. Vademecum för de friaste andar

Peter Handberg
Promenad med störningar. Druskowitz vs Nietzsche

image

»Den enda och sanna belysningen av världen kulminerar i en förintande kritik av mannen.«
Helene von Druskowitz

Den österrikiska filosofen, författaren och feministen dr Helene von Druskowitz tillbringade sina sista år på sinnessjukhuset i Amstetten. Där skrev hon sin filosofiska trakter som har kallats 1905 års SCUM-manifest – en rasande uppgörelse med mannen, religionen och hela kulturen, men också en skiss till en alternativ världsordning.

År 1884 hade hon lärt känna Friedrich Nietzsche, men bekantskapen blev inte långvarig. I essän »Promenad med störningar« visar Peter Handberg hur de båda tänkarna efter det explosiva mötet radikaliseras i sin syn på det motsatta könet.

 

Pessimistiska kardinalsatser

3. Mannen är det vulgära arbetets hjälte, en född proletär och den simplaste plebej. Han är den ondskefulla och dumma djävulen som ständigt på nytt stör naturens frid; han har förvandlat livet, som går ut på glädje, lätthet och korthet, till ett satanshelvete utan slut.

4. Mannen är ett mellanled mellan djur och människa, ty han är ett missfoster och som sådant så till den grad löjligt utrustad att han varken kan vara det ena eller det andra fullt ut.

23. Hur mycket fantasi det än kan finnas i enskilda ting som mannen har åstadkommit så är det ändå alltid fråga om pärlan hos musslan, »en sjukdom hos djuret«.

 

Kritikerröster

»Så har ännu en sanningssägande toka återförts till det kollektiva medvetandet, i väntan på sin kommande revolution.«
Hanna Nordenhök, Expressen

»Det fina med böcker är att det alltid går att damma av dem, att översätta dem och att ge ut dem på nytt. Nu finns Druskowitz Pessimistiska kardinalsatser på svenska. Läs dem.«
Claudia Lindén, Svenska Dagbladet

 

Recensioner

Expressen 14.05.22
Svenska Dagbladet 14.06.07
NorrköpingsTidningar 14.06.09
GöteborgsPosten 14.06.13
Aftonbladet 14.07.14
Sundsvalls Tidning 14.08.02
Tidningen Kulturen 14.08.18