P.F. Thomése
Grillroom Jerusalem

image

»Här står alla på den goda sidan, det är helt uppenbart. I århundraden, om så krävs. Fast de andra gör inte det än. Det är det som är kruxet. Alla vet det redan, utom de andra. Här, på denna bloddränkta mark, pågår en bitter strid mellan det goda och det goda. De här trakterna inbjuder tydligen till att – om så med eld och svärd – sprida den rätta ståndpunkten. Och om vi då tillfogar vår egen goda sida, då blir det trots allt oerhört många goda sidor av den här an sich dåliga saken.«
P.F. Thomése

Den nederländske författaren P.F. Thomése inbjuds av en humanitär organisation att tillsammans med tre författarkolleger besöka Israel och de palestinska områdena. Han har ingen aning om varför just han blivit inbjuden – han har inga kopplingar till Israel och är inte insatt i Mellanösternkonflikten. Med ett TV-team i hälarna låter sig sällskapet guidas runt bland oroshärdar och heliga platser. De möter såväl judiska bosättare som palestinska skolflickor och religiösa ledare. Det blir en upptäcktsfärd på gränsen mellan himmel och helvete, skildrad med en ironikers skeptiska blick.

Grillroom Jerusalem tilldelades Bob den Uyl-priset 2012 för bästa reseskildring.

 

KRITIKERRÖSTER

»Han har med en religiös skeptikers ironiska blick lyckats skriva något så otippat som en underhållande historia från Mellanöstern där hela det ritualiserade spelet får en välgörande komisk och vanvördig biton. […] Någon öppning skönjer förstås inte heller Thomése i sin bok, ändå är det förvånansvärt uppmuntrande att få göra en Mellanösterntripp i sällskap med en distanserad resenär som vågar vara förvånad och ställa nyktra frågor som om de vore nya.«
Lars Linder, Dagens Nyheter

»… ett av de uppriktigaste resereportage jag har läst… Thomése gör inga anspråk på att veta hur den allt solkigare vägkartan till fred bör läsas. Vad han har att erbjuda är en sannfärdig bild av en priviligierad människas tillfälliga konfrontation med en humanitär katastrofzon.«
Johan Wilhelmsson, NorrköpingsTidningar

»Författaren P. F. Thomése är holländare, en icke-religiös ironiker med skeptiskt sinnelag. Hans språk är rakt och drastiskt och lättläst. Att tonen är lättsam betyder inte att han inte är allvarlig. Det finns olika sätt att hantera omöjliga situationer. Kontrasten mellan språktonen och den förtvivlan det ohållbara läget ger upphov till, spikar effektivt fast bokinnehållet i läsaren. Thomése har en klar och vass blick för märkliga scenarier och bisarra orättvisor.«
Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

»Den här boken fängslade mig från sida ett. Jag hade ingen aning om vad som väntade mig när jag började läsa, och eftersom den är ganska kort var den snabbt läst. Lämnande mig förundrad och liksom lite häpen. Thoméses språk tilltalar mig något enormt. Namn på ställen och religiösa och militära företeelser som jag oftast hör uttalas av nyhetsuppläsare, förvandlas med Thoméses röst till något helt annat. Ger mig en svårbeskrivbar känsla av obekvämhet och undertryckt skratt.«
Kari Kapla, Dagens bok

 

RECENSIONER

NorrköpingsTidningar 2013-03-21
Tidningen Kulturen 2013-03-21
Dagens bok 13-08-24