Göran Lager
Järnspisar, hackekorv & tabberas.
Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld
I Astrid Lindgrens berättelser intar maten en central plats, hos såväl fattiga som rika. Vad dukade Emil fram på bordet när han bjöd in fattighjonen till det stora tabberaset i Katthult? Vad åt Madicken när hon följde med sin pappa redaktören till borgmästarinnans välgörenhetssupé på stadshotellet?
Följ med på en resa genom Astrid Lindgrens värld av smaker och dofter, från snåldoppa och kalvdans till vaktelsallad med kantareller. Göran Lager berättar inlevelsefullt och kunnigt om våra svenska mattraditioner och lockar fram smakminnen som sånär fallit i glömska. Den svenska husmanskosten från Emils tid i slutet av 1800-talet till Saltkråkans 60-tal är ett spännande matarv som bara väntar på att återupptäckas.
Hur smakade maten? Hur lagade man den? Det här är en bok om mat, om vår svenska matkultur, kompletterad med 164 recept att laga själv. Boken är rikligt illustrerad av Claes Jurander, född 1948, f.d. professor i måleri på Konstfack.
I oktober 2006 nominerade Måltidsakademien i Grythyttan boken till Årets bästa kokbok, alla kategorier, och utsåg den till Årets bästa historiska kokbok.
KRITIKERRÖSTER
»En bok fylld av inspirerande och minnesväckande skildringar kring mat och måltid i Astrid Lindgrens böcker.«
Föreningen Låt måltiden blomma
»Boken ger oss många spännande recept. Den ger oss också en blick in i Astrid Lindgrens värld. De olika årstiderna återspeglas i hennes olika berättelser där mat serverades.«
Jesper Högström,
Dagbladet
»Alla som frestades av tabberaset i Katthult, där fattighjonen kalasade upp Emils julmat, kan nu smörja kråset med fläskkorv, sylta, leverpastej och sillsallad på egen hand.«
Maria Carlqvist, Svenska Dagbladet