Byung-Chul Han
I svärmen. Tankar om det digitala

imageTill det hemligas försvar

I sin nya bok reflekterar den koreanske kulturfilosofen Han över det digitala, som snabbt förändrar vår verklighets­uppfattning, vårt tänkande och våra umgängesformer. Genom sin omedelbarhet är internet ett affektmedium, medan varseblivningens djupare lycka består i avsiktslösheten hos den långa blicken som dröjer vid tingen utan att exploatera dem. »Respekt«, påminner Han, »betyder ordagrant ›återblick‹. I ett respektfullt umgänge med andra håller man sig tillbaka med nyfiket distanserad blick.«

 

KRITIKERRÖSTER

»Det är en tunn bok på knappt 100 sidor, men antalet infallsvinklar ger den hög densitet. Han slår in en del öppna dörrar och är inte särskilt begiven på att väga för och emot , men ger också övertygande belägg för att det är på tiden att reflektera över den sköna nya värld som uppstått i spåren av omvälvningen.«
Pauli Olavi Kuivanen, NorrköpingsTidningar

»Att den koreanske kulturfilosofen Byung-Chul Han finns tillgänglig på svenska är ett rikedomsbevis.«
Andreas Ekström, Sydsvenskan

»… visserligen är det en tunn och ibland väl nostalgisk samling iakttagelser som nu kommit på svenska med titeln ”I svärmen”. Men ändå är Han – med stort H – en av få uttolkare av prylarna i vår samtid som inte köpt dem redan. Slaven på den digitala triumfvagnen. […] Men om ifall att de här prylarna ändå skulle börja krypa in på kroppen, sprida sig viralt, rekommenderar jag en vaccination av Doktor Byung-Chul Han. Den är snabb och långtidsverkande.«
Mattias Berg, Kulturnytt

»De första sidorna innehåller några av de mest briljanta formuleringar jag någonsin läst. Sju sidor som handlar om respekt. […] Att läsa de här nittionio sidorna är väl använd tid. Läs och läs igen. Fundera på vem du är i allt det här.«
Kari Kapla, Dagens bok

»Vad är det då som har gjort honom så populär? Det finns det givetvis flera förklaringar till. En är att han skriver så bra. Och då menar jag verkligen jättebra. Emellanåt undrar jag, när jag läser de två böcker som är nyutkomna på svenska (fint översatta av Ola Wallin), om en filosof har skrivit så här vackert och melankoliskt sedan Sören Kirkegaard skrev sina Filosofiska smulor 1844. Dessutom är han rolig.«
Rasmus Landström, Flamman

 

RECENSIONER

NorrköpingsTidningar 14.11.06
Sydsvenskan 14.11.17
Kulturnytt 14.11.21
Västerbottens-Kuriren 14.12.20
Dagens bok 15.01.09
Ny tid 15.01.29
Borås Tidning 15.02.15
Flamman 15.04.09