Charlotte Birnbaum
Bon! Bon!
Sockerkonster
![image](picts/bok_birnbaum_140.jpg)
Till mänsklighetens mest lyckade skapelser hör de söta bakverken. Socker var till en början mycket dyrt och bara furstehoven hade råd med sötsaker. Den legendariska kocken Marie-Antoine Caréme hävdade med rätta att det fanns fem sköna konstarter: måleriet, skulpturkonsten, diktkonsten, musiken och arkitekturen, vars huvudgren utgjordes av sockerbageriet. Denna bok är en hyllning till sockret och de kockar, konditorer och sockerbagare som förfinar det till ät- och drickbara konstverk. Men det mesta de åstadkommer är flyktigt: tillagat med stor omsorg – genast uppätet.
Med illustrationer av Christa Näher påminner Charlotte Birnbaum om dessa fulländade underverk och låter oss stifta nära bekantskap med sötman i form av en rad recept på saft, marmelader, geléer, petit fourer, marsipankreationer och andra läckerheter.
KRITIKERRÖSTER
»Bon! Bon! Sockerkonster av Charlotte Birnbaum är en stilfull orgie i sötsakernas rike och en vällustig djupdykning i berömda historiska kanderingar. Där ges många intressanta exempel på användningen av sockret vid hov och överheters rika bord. Allt är garnerat med magnifika bilder av Christa Näher och i sökarlyset har lagts rikligt med recept både historiska och andra som vällustiga exemplifieringar av det sötas tillredning, tillagande och intagande.«
Benny Holmberg, Tidningen Kulturen
RECENSIONER & INTERVJUER
Tidningen Kulturen 2012-04-12
NorrköpingsTidningar 2012-04-16