Charlotte Birnbaum
Bon! Bon!
Sockerkonster

image

Till mänsklighetens mest lyckade skapelser hör de söta bakverken. Socker var till en början mycket dyrt och bara furstehoven hade råd med sötsaker. Den legendariska kocken Marie-Antoine Caréme hävdade med rätta att det fanns fem sköna konstarter: måleriet, skulpturkonsten, diktkonsten, musiken och arkitekturen, vars huvudgren utgjordes av sockerbageriet. Denna bok är en hyllning till sockret och de kockar, konditorer och sockerbagare som förfinar det till ät- och drickbara konstverk. Men det mesta de åstadkommer är flyktigt: tillagat med stor omsorg – genast uppätet.

Med illustrationer av Christa Näher påminner Charlotte Birnbaum om dessa fulländade underverk och låter oss stifta nära bekantskap med sötman i form av en rad recept på saft, marmelader, geléer, petit fourer, marsipankreationer och andra läckerheter.

 

KRITIKERRÖSTER

»Bon! Bon! Sockerkonster av Charlotte Birnbaum är en stilfull orgie i sötsakernas rike och en vällustig djupdykning i berömda historiska kanderingar. Där ges många intressanta exempel på användningen av sockret vid hov och överheters rika bord. Allt är garnerat med magnifika bilder av Christa Näher och i sökarlyset har lagts rikligt med recept både historiska och andra som vällustiga exemplifieringar av det sötas tillredning, tillagande och intagande.«
Benny Holmberg, Tidningen Kulturen

 

RECENSIONER & INTERVJUER

Tidningen Kulturen 2012-04-12
NorrköpingsTidningar 2012-04-16