Connect on Facebook


Svetlana Aleksijevitj
Tiden second hand. Slutet för den röda människan

image

»Alla talar om Sovjetunionens fall, men vad ett imperiums sammanbrott egentligen innebär, det förmår bara en författare som Svetlana Aleksijevitj skildra. Hon ger röst åt dem som hamnade under hjulen i det postsovjetiska kaoset, och upp stiger en kör som hämtad ur antiken – men scenerna utspelar sig i dag, i det begynnande tjugohundratalet.« Karl Schlögel

Sovjetunionen. Det började med drömmar om en ny människa, som skulle formas av de kommunistiska idéerna. I stället kom hon att präglas av krig, läger och umbäranden, men också av höga ideal och vardagens socialism. Hon levde i ett mäktigt imperium, älskat och fruktat världen över, men en dag gick det under och kvar blev bara sovjetmänniskan, som plötsligt kastades ut i en osäker och obegriplig tillvaro.

I över tjugo år har Svetlana Aleksijevitj rest runt i de forna sovjetrepublikerna och sökt upp kvinnor och män med olika bakgrunder och erfarenheter. Hon har pratat med förlorarna – gästarbetare, barnhemsbarn, anhöriga till självmördare och många, många andra. Av tusentals röster har hon skapat ett körverk om livet i den socialistiska utopin, om kaoset som följde – och om det tilltagande politiska förtrycket av i dag.

Tiden second hand ingår i Utopins röster, ett unikt försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten ur den lilla människans perspektiv.

Innehållsförteckningen:
om diktaturens skönhet och fjärilens hemlighet i cementen / om bröder och systrar, bödlar och offer… / och om valmanskåren… / om viskningar och rop… och hänförelse… / om en ensam röd marskalk och en bortglömd tredagarsrevolution / om minnets nådegåvor och begäret efter mening­ / om en annan bibel och andra troende / om lågornas grymhet och räddningen från ovan / om dem som vill göra gott med kpist och kniv / om lidandets vällust och den ryska själens egendomlighet / om en liten röd flagga… och bilans leende… / om folk som genast blev annorlunda efter kommunismen / om Romeo och Julia… fast de hette Margarita och Abulfaz… / om en ensamhet som väldigt mycket liknar lycka / om önskan att döda dem alla, och sedan om skräcken över att ha velat detta / om gumman med lien och den vackra flickan / om en främmande sorg, som Gud har lagt på tröskeln till ditt hus / om det förbannade livet… och några hundra gram fint stoft i en vit urna… / om de dödas likgiltighet… och stoftets frid… / om det lömska mörkret och om »det andra liv som man kan göra av detta« / om tapperhet och det som kommer efteråt… / en medborgares anmärkning


KRITIKERRÖSTER

»Svetlana Aleksijevitj samlar material som en journalist och bearbetar det som en poet. […] Tiden second hand berättar något väsentligt inte bara om Sovjetunionen och sovjetmedborgarna, Ryssland och ryssarna, utan om Historien och Människorna, med stort H och stort M. Kajsa Öberg Lindsten svarar för översättningen. Hon gör det på ett sådant sätt att man skulle kunna tro att Aleksijevitj har svenska som modersmål.«
Per Svensson, Göteborgsposten

»Trots att sagesmännen är anonyma, ja ett slags representanter vars röster körts genom Aleksijevitjs språkmaskin, kliver enskilda individer fram framför den välordnade fasad som traditionella historiska fackböcker ställer framför det röriga, myllrande förflutna. Sådant som sedan länge lagts till handlingarna blir med ens påträngande, plågsamt. Tidlöst. Litteratur!«
Peter Fröberg Idling, Expressen

»Det är en resa med många stopp. En mosaik av berättelser. Grymma, gripande, närvarande. Hela tiden med Aleksijevitjs fantastiska känsla för språk och detaljer som konfronterar oss med den universella känslan av hur det är att vara människa bland människor både bortom och mitt i de politiska realiteterna. […] Det är ett litterärt grepp som svindlande lyfter Aleksijevitjs böcker till stor litteratur och förvandlar Tiden second hand till den soliga sommaren 2013:s stora och formerande läsupplevelse.«
Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad

»… vitryska Svetlana Aleksijevitj är nog den journalist som kommit närmast att kunna göra ett porträtt av tiden själv. […] Hennes arbete har kallats unikt och storslaget, och trots mörkret i det, omänskligheten och fasorna, är intrycket ljust, stort. Aldrig förut har bekännelselitteratur så exakt lyckats beskriva vad ett samhälle är.«
Ulrika Milles, Dagens Nyheter

»Hon lyssnar, komprimerar och dramatiserar. Berättelserna blir vittnesbörd om hur individen drabbas av det historiska skeendet. Människor som annars aldrig skulle försöka eller kunna göra sig hörda kommer till tals. Ur folkmyllret stiger de fram som ­figurer i en roman av Dostojevskij.«
Tomas Attorps, Gefle Dagblad

»Här finns ju alla de ingredienser som skönlitteratur består av; kärlek, död, tragik, hat, familjer och familjesplittring, lycka, melodrama, resignation. Det är därför svårt att, efter läsningen av ”Tiden second hand” i Kajsa Öberg Lindstens pregnanta översättning, inte ta till hela arsenalen av superlativer. Ja, denna kör av röster är så överväldigande att recensionen skulle kunna summeras i ett enda utrop: För allt i världen, läs denna bok!«
Kaj Schueler, Svenska Dagbladet

»Tiden second hand, av Svetlana Aleksijevitj, är en storslagen skildring av en utopis sammanbrott. Om man nu väljer att kalla Sovjetunionen ett drömsamhälle, det var som bekant en dröm full av onda andar. Men aldrig någonsin har jag läst så intelligenta, drastiska och slagfärdiga formuleringar om detta imperiums avskaffande som i denna bok.«
Jan-Olov Nyström, Söderhamnskuriren

»Tiden second hand är en mäktig och omskakande krönika. Den handlar, för att spegla några av kapitelrubrikerna om ›det förbannade livet‹, om ›den ryska själens egendomlighet‹, om ›hundra gram fint stoff i en urna‹, om ›minnets nådegåvor och begäret efter mening‹.
Kanske sammanfattas den bäst i en kort läsarkommentar som jag hittar på en rysk sajt där man publicerat ett utdrag ur boken: ›Tack! Jag läser och tårarna väller fram. Sorgligt att detta inte är fiktion men sann historia.‹«
Torsten Kälvemark, Aftonbladet

»Hur kan man tala nostalgiskt om den storslagna drömmen, den varma gemenskapen i de kultiverade köken, och samtidigt vittna om helvetet, deportationerna, tortyren och svälten? Det är den sovjetiska paradoxen. Med Tiden second hand avslutar den vitryska dokumentärdiktaren Svetlana Aleksijevitj sin svit om Sovjetmänniskan, Utopins röster. Det är en monumental mosaik lagd av oräkneliga samtalsskärvor. Hon samlar material som en journalist och skriver som en poet. Vitt skilda stämmor blir till en enda rasande och resignerad röst. Läs henne innan hon fått Nobelpriset!«
Per Svensson, Sydsvenskan

»Det är berättelser som går rätt på känslorna, rätt in i känslorna. Men som med all riktigt bra konst går det inte att med språket uttrycka vad som händer när du ställs inför den, inför hur det är att ta del av den. Det må vara personliga preferenser – Francis Bacons målningar, Clarice Lispectors prosa, Edith Södergrans poesi – du kan bara stamma fram ett epifaniskt ›å-å-åh!‹ inför det som verkligen betyder något verkligt för dig.«
bernur

 

RECENSIONER & INTERVJUER

Svenska Dagbladet 2013-06-23
Svenska Dagbladet 2013-08-11
Expressen 2013-08-11 (utdrag)
Blogg 2013-08-12
Aftonbladet 2013-08-13
Kulturnytt 2013-08-13
Dagens Nyheter 13-08-17
Göteborgsposten 13-08-17
Söderhamnskuriren 13-08-17
Borås Tidning 13-08-17
Sydsvenskan 13-08-17
Kristianstadsbladet 13-08-17
Ystads Allehanda 13-08-17
Helsingborgs Dagblad 13-08-18
Gefle Dagblad 13-08-18
Expressen 13-08-18
Östgötacorrespondenten 13-08-19
Arbetarbladet 13-08-19
Dagens bok 13-08-20
NorrköpingsTidningar 13-08-20
Fokus 13-08-31
Västerbottens-Kuriren 13-09-15
Internationalen 13-09-21
Sundsvalls Tidning 13-09-29
TT Spektra 13-10-25 (intervju)
Dagens Nyheter 13-11-02 (intervju)
Dixikon 13-11-10
Sydsvenskan 13-12-08
Bernur 13-12-28
Hufvudstadsbladet 14-01-21
Social politik 14-07-22
Svenska Dagbladet 14-07-18